вторник, 19 января 2010 г.

Pusaudžu grupas

Atgriezties atpakaļ

Mācību programma jauniešiem tika izstrādāta ņemot vērā, ka pusaudžu vecums ir īpašs jebkura cilvēka dzīvē, kad viņš vairs nav bērns, bet vēl arī nav pieaugušais. Šie daži gadi ir ļoti svarīgi, tāpēc, ka pusaudzis gatavojas kļūt par pieaugušo. Galvenie principi, kuri turpmāk noteiks viņa dzīvi un uz kuru pamata viņš pieņems lēmumus, nostiprinās šajā dzīves periodā. Tāpēc ir svarīgi nepalaist garām mirkli un dot šajos gados pusaudzim vislabāko, palīdzot pieņemt galvenos principus un izstrādāt prasmes, kas viņu sagatavos pieaugušā dzīvei.
Diemžēl mūsdienu sabiedrībā pusaudžiem netiek pievērsta pietiekama uzmanība, visbiežāk viņus uztver kā bērnus un tā arī pret viņiem izturas, nepamanot pusaudža vecumu, pieaugušie nepaspēj atbildēt uz šī vecuma prasībām.
Tajā pašā laikā mums jāatzīst mūsdienu pasaules negatīvā ietekme uz bērniem un mūsu nespēja viņus pasargāt no visām briesmām ar kurām viņi neizbēgami sastapsies kļūstot pieauguši. Mums jāpalīdz pusaudzim izveidot kodolu, kas palīdzēs viņam ne tikai cīnīties ar grūtībām, bet arī aktīvi ietekmēt apkārtējos un mainīt to uz labu. Tāpat mums jāpalīdz viņam iemācīties domāt un paredzēt savas rīcības sekas un prast atšķirt patieso no melīgā.
Lūk, brīnišķīgi cilvēces skolotāja ‘Abdu’l-Bahá vārdi par pusaudža vecuma svarīgumu: „Cilvēka dzīvē ir pavasaris, kas apveltīts ar apbrīnojamu spožumu. Jaunībai pieder gan spēks, gan enerģija un tā ir labākais laiks cilvēka dzīvē. Tāpēc jums dienu un nakti jācenšas, lai iedvesmotos tīrākajam aicinājumam un ar Viņa debesu atbalsta spēku, žēlastību un palīdzību jūs varētu kļūt par cilvēces rotām...”
Kurss, kuru mēs piedāvājam pusaudžiem saucas „Kurss, kas piešķir pusaudžiem garīgu spēku”. Tas ilgst trīs gadus. Katrs gads šajā kursā ir svarīgs, jo izveidots balstoties uz nepieciešamo visos pusaudža gados. Kursa ideja ir balstīta pusaudžu grupā. Tā ir draugu grupa, kas kopā mācās jauno un derīgo, dara labus un vajadzīgus darbus, veido draudzību. Katrai grupai ir vadītājs – vecāks draugs, kurš palīdz viņiem attīstīt savas spējas. Daļu laika pusaudži veltīs mācoties grāmatas. Grāmatas ir izstrādātas vecumam no 12 – 15 gadiem un dalās dažādās kategorijās. Daļa grāmatu palīdz jauniešiem attīstīt spēju skaidri izteikt savas domas, cita materiāla daļa virzīta uz to, lai palīdzētu pusaudzim mijiedarboties ar sabiedrību.
Grāmatas balstītas garīgos principos. Pirmajā grāmatā „Pārliecības vējš” pusaudži iepazīstas ar stāstu par četriem jauniem cilvēkiem, kuri aizdomājas par to, kas viņi gribētu būt nākotnē. Stāsta galvenā doma ir, ka jāpieliek pūles, lai sasniegtu mērķi. Jaunieši atpazīst sevi šajā stāstā un pārdomā savu nākotni. Grāmatā pēc katra stāsta ir uzdevumi, kas palīdz jauniešiem rīkoties ar vārdiem un uzzināt un pārdomāt dažu jaunu vārdu jēgu. Viens no vingrinājumiem grāmatā ir Svēto Rakstu citātu mācīšanās. Mēs zinām, ka tieši Svētajiem Rakstiem piemīt liels radošs spēks un spēja ietekmēt un pacelt cilvēku sirdis, kā arī tajos atrodami nepieciešamie augstie standarti, pēc kuriem cilvēkam jātiecas. Piemēram, grāmatā, kur jaunieši pārdomā savu nākotni, viņiem tiek piedāvāts apspriest sekojošo citātu:
„...pielieciet visas pūles un izvēlieties sev cēlu mērķi”.
Paralēli grāmatām pusaudži nodarbojas ar mākslu, veido labo darbu projektus, nodarbojas ar sportu. Grupa tiekas vienu reizi nedēļā. Parasti mēs veidojam draugu grupas, kuri dzīvo netālu viens no otra.

Комментариев нет:

Отправить комментарий